Néhány évnyi szünet után idén nyáron újra összegyűltek a hazai bárzongorista szakma kiválóságai, hogy egy izgalmas verseny keretében mutassák meg tehetségüket a nagyközönség előtt. A balatonakarattyai Il Mercato étterem exkluzív pezsgőbárjában, a Spumante-ban nyolc nyári estén át találkozhattak a nézők az éjszaka koronázatlan királyaival.

A verseny célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a bárzongorázás kiemelkedő, hazai művészeire és ugyanakkor igényes zenei programot nyújtson a balatoni nyár szerelmeseinek. A Spumante bár elegáns környezete és a zongoristák virtuóz játéka egyaránt elvarázsolta a közönséget, akik az egyedi kulturális programot hűsítő pezsgőjük vagy koktéljuk mellett élvezhették.

Június közepén kezdődtek el az elődöntők, ahol estéről estére 3 zongorista játszott és a közönség szavazatai döntöttek a továbbjutókról. A júliusi középdöntőkön már a szakmai zsűri is jelen volt: Dr. Batta András prof., zenetörténész, a Magyar Zene Háza igazgatója, a Magyar Bárzongoristák Egyesületének pártoló tagja; Joós István, a Magneoton kiadó vezérigazgatója; és Nyári Gyula, a Magyar Bárzongoristák Egyesületének elnöke, a Magyar Állami Operaház Zongoraművésze.

A fellépők a szabadon választott műsoruk mellé minden este kaptak külön feladatot is: így volt, hogy egy szerencsekereket megpörgető néző döntötte el melyik sláger csendüljön fel a színpadon, volt, hogy Urbán Orsi énekesnőt kellett kísérni egy dal erejéig, az augusztus 19-i döntőn pedig trióban játszottak Pecek Lakatos András dobossal és Oláh Péter bőgőssel.

Vérpezsdítő melódiák, nosztalgikus dallamok, kellemes hangulat és izgalommal teli légkör jellemezte az estéket. Azt, hogy a zongoristák milyen magas színvonalú előadással kápráztatták el a közönséget, talán az tükrözi a leghívebben, hogy a szokásos, csevegős, bár-hangulattal ellentétben mindenki olyan áhítatos csendben figyelte végig játékukat, mintha egy koncertteremben ülnének.

A döntőbe jutott művészek Banyák József, Oláh Zoltán, Ottrok Béla, Pikács István, Taligás Tibor és Villás György voltak. A 2022-es Bárzongorista Verseny győztese Villás György lett. Villás többek között Párizsban is tanulta a zongorázás fortélyait, a világhírű Michael Petrucciani Foundation-nél. Számos neves művésszel lépett fel karrierje során, mint például Marius Preda, Roby Lakatos vagy Angelo Debarre.