Újra dalolt a bárzongora…
Beszámoló az Első Országos Bárzongorista Verseny döntőjéről

A Filmmúzeum TV csatorna és a Roland összefogásában megszületett eseményen egy elfeledett szakma nagyjai mutatkoztak be az érdeklődőknek. Szomorú tény, hogy a bárzongorázás mára kissé divatja múlttá vált, s ezeket a muzsikusokat egyre inkább háttérbe szorítják a mai kor "trubadúrjai". Ezért volt kellemes meglepetés a verseny kedvező fogadtatása mind a szakma, mind a média részéről.

A versenyre jelentkezők közül 30 zongorista jutott be a zártkörű elődöntőbe, amelynek helyszíne a budapesti Roland ZeneGaléria volt. Az elődöntőből a szakmai zsűri 8 versenyzőt juttatott a döntőbe, további két muzsikus a közönség szavazatai alapján kapott meghívást. A versenyen egyébként semmilyen technikai kiegészítőt nem használhattak a résztvevők, csupán a kétkezi zongorajáték volt megengedett.

A döntőre december 12-én este, a Magyar Rádió Márványtermében került sor. A helyszín zsúfolásig megtelt, már egy héttel a rendezvény előtt elfogyott valamennyi belépő. A döntő résztvevői Csernák Tibor, Esze Zsolt, Farkas Sándor, Hauser Antal, Mátrai László, Nagy Csaba, Orosz János, Szirmai Zoltán, Szűcs Imre és Taligás Tibor voltak. A bárzongoristáknak 10 perces szabadon választott szórakoztató műsorral kellett készülni a megmérettetésre. A műsort hallgatva mindenki egyetértett abban, hogy felkészülésük kiválóra sikeredett. Jól látszott, hogy a zongoristák nem csupán a hangszerek urai, hanem az érzelmek közvetítésének is mesterei - amely az élő muzsikálásás elengedethetelen eleme. Így hát remek hangulatban zajlott a döntő, a közönség tomboló tetszésnyilvánítással honorálta a zongoristák produkcióit. Az est háziasszonya Prokopp Dóra volt. Fellépett Weszely Ernő is (aki egyébként éppen egy éve, 2002-ben kapta meg a Magyar Rádió eMeRTon díját, mint a legjobb hangszeres szólista) külön erre az alkalomra komponált dalával, amelynek szövegét Hetesi Péter írta, a címe Én meg a zongora.

A versenyzők igazán nehéz helyzetbe hozták a zsűrit (Blum József, Dráfy Kálmán, Körmendi Vilmos, Szakcsi Lakatos Béla és Szirmai László), amely hosszas tanakodás után az alábbi eredményt hirdette ki:
I. helyezett     Farkas Sándor
II. helyezett    Orosz János
III. helyzetett  Taligás Tibor
 
Mátrai László és Szirmai Zoltán pedig különdíjat kaptak teljesítményükért.
A Kossuth Rádió élőben közvetítette a döntőt és az azt követő rövid gálát, a Filmmúzeum TV csatorna pedig rögzítette az eseményt és egyórás műsort készített abból.
A döntőt követően a szervezők, támogatók és résztvevők abban a reményben búcsúzkodtak a Márványterem halljában, hogy jövőre újra találkoznak!