Nosztalgia és elegancia a Royalban
Beszámoló a második Országos Bárzongorista Verseny döntő-gálaestjéről

A Roland East Europe és a Filmmúzeum összefogásában megszületett verseny keretében immáron második alkalommal mutatkoztak be egy elfeledett szakma nagyjai az érdeklődőknek.
 
A versenyre jelentkező közel 100 zongorista közül 22-en jutottak be a zártkörű elődöntőbe, amelynek helyszíne a budapesti Roland ZeneGaléria volt. Az elődöntőből a szakmai zsűri 6 versenyzőt juttatott a döntőbe. A megmérettetés során semmilyen technikai kiegészítőt nem használhattak a résztvevők, csupán a kétkezi zongorajáték volt megengedett.

A zsűri tagjai: Szirmai László (OSZK), Körmendi Vilmos, Farkas Sándor (a tavalyi Bárzongorista Verseny nyertese), Szakcsi Lakatos Béla, Weszely Ernő
A döntőbe bejutott 6 versenyző (a képek sorrendjében): Bihari Bernadett, Gallyas Lakatos Róbert, Ökrös Ottó, Majoros László, Táborosi István, Taligás Tibor

 

A döntő-gálaestre november 29-én este, a Corinthia Grand Hotel Royal szálló különtermében került sor. A helyszín zsúfolásig megtelt (560 fő), már két héttel a rendezvény előtt elfogyott valamennyi belépő, az érdeklődők akár háromszor nagyobb termet is megtölthettek volna.
A bárzongoristáknak 15 perces szabadon választott szórakoztató műsorral kellett készülniük a megmérettetésre. A műsorokat hallgatva mindenki egyetértett abban, hogy felkészülésük szakmailag és művészileg is tökéletesre sikeredett: a zongoristák nem csupán a hangszerek urai, hanem az érzelmek közvetítésének mesterei is voltak. A döntő-gálaest remek hangulatban zajlott, a közönség lelkes vastapssal honorálta a zongoristák produkcióit. Amíg a zsűri tagjai a döntés meghozására visszavonultak, Szirmai Zoltán és Orosz János, a tavalyi verseny sztárjai szórakoztatták a közönséget.
A fődíj egy több, mint fél millió forint értékű Roland HP-7e-es digitális zongora volt.

A döntő-gálaest eredménye:
I. helyezett: Ökrös Ottó
II. helyezett: Taligás Tibor
III. helyezett: Táborosi István

Chivas Regal-közönségdíjas: Táborosi István
Polip Music-különdíjas: Gallyas Lakatos Róbert

Az est háziasszonya Prokopp Dóra volt.