A tavalyi sikerre való tekintettel a Roland East Europe és a Filmmúzeum 2005-ben is megrendezte a Bárzongorista Versenyt, mely (immáron harmadik alkalommal) nemcsak a régi pesti kávéházak hangulatát idézte, de egy elfeledett szakma még élő nagymestereit is bemutatta a nagyközönség számára.

E hagyományteremtő kezdeményezés az elmúlt évek során bebizonyította, hogy habár a bárzongorista szakma mára kissé feledésbe merült, az igazi zsűri, azaz a közönség érdeklődése, szeretete a bárzongoristák felé nem múlt el! A fellépő bárzongoristák ugyanis nemcsak igazi zenei tehetségek, de szakmailag is első osztályú, csodálatos muzsikusok.

A 2005-ös döntő-gálaest különlegessége volt, hogy az elmúlt két év Bárzongorista Versenyinek dobogósai, azaz e szakma legjobbjai mérték össze tudásukat:

- Farkas Sándor
(a 2003-as verseny győztese)

- Orosz János
(a 2003-as verseny II. helyezettje)

- Ökrös Ottó
(a 2004-es verseny győztese)

- Taligás Tibor
(a 2003-as verseny III. helyezettje, valamint a 2004-es verseny II. helyezettje)

- Táborosi István
(a 2004-es verseny III. helyezettje, valamint közönségdíjasa)

A döntő gálaestre 2005. december 3-án este, a budapesti Hotel InterContinental hatalmas és elegáns báltermében került sor.
A helyszín zsúfolásig megtelt: több, mint 700 fő volt kíváncsi az idei rendezvényre.

 

Az est első részében örökzöld melódiákból, valamint magyar és nemzetközi slágerekből hallhattak olyan 15 perces, összefüggő kompozíciókat a nézők, melyeket maguk a versenyzők készítettek.

A bárzongoristák műsorait Udvarias Anna közreműködésével egy-egy zongorista-dizőz duett, múlt századi magyar sláger tette még különlegesebbé. A megmérettetés során semmilyen technikai kiegészítőt nem használhattak a résztvevők, csupán a kétkezi zongorajáték volt megengedett.

Ezt követően az est második részében egy exkluzív a capella-műsor következett a Four Fathers előadásában.

A döntő-gálaestet végül az ünnepélyes díjátadás zárta: a hallott/látott produkciók alapján a nézők a szünetben a helyszínen adhatták le szavazataikat, hogy a versenyzők közül melyik két bárzongorista képviselje majd Magyarországot a 2006. végén megrendezésre kerülő Kelet-Európai Bárzongorista Versenyen.

A győztesek:

Táborosi István és Farkas Sándor

       

E rendhagyó "küldetés" mellett a Roland East Europe a résztvevő zongoristákat egy-egy arany pecsétgyűrűvel, míg a nyerteseket egy-egy szakmai (a 2006-os Frankfurti Zenei Vásárra szóló) utazással is megajándékozta.

A döntő-gálaestet a Filmmúzeum teljes egészében rögzítette.

A rendezvényről komplett hangfelvétel készült, mely 2006-ban "Nosztalgia és elegancia" címmel dupla CD-n jelent meg a Narrator Records Kiadó gondozásában.

A szervezők, az együttműködő partnerek, a támogatók és a résztvevők abban a reményben búcsúzkodtak egymástól az est végén, hogy jövő év végén a Kelet-Európai Bárzongorista Versenyen újra találkoznak!