mupa logo.jpg

Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.
jegypénztár: 555-3300, 555-3301, 555-3303

 

mupa kulso.jpg mupa belso.jpg

 

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A Művészetek Palotájának „szívében" helyet foglaló, gótikus katedrálisokat idéző Nemzeti Hangversenyterem a világ vezető koncerttermeivel is felveheti a versenyt. Akusztikai minőségét a New York-i ARTEC akusztikai tanácsadó cég és annak vezetője, Russell Johnson neve garantálja. Szakértelmüket több földrész számos országában dicsérik hangversenytermek, operaházak előadói és látogatói.

A Nemzeti Hangversenyterem nézőterének teljes befogadóképessége 1700 fő, kamarakoncertek esetén 130 pódiumülés is kialakítható. A második és a harmadik emeleti oldalkarzatokon - diákok részére - 136 állóhely áll rendelkezésre.

A pódium mélysége - a produkciókhoz igazodóan - háromféle lehet. Az előszínpadon kialakított süllyedők zenekari árok létesítését is lehetővé teszik, a pódium feletti hangvető ernyők pedig a koncertek igényeinek legjobban megfelelő hangzás megteremtését szolgálják. Eredeti újítás, hogy az oldalfalak kinyitásával, a hangversenyterem térfogatát zengőkamrákkal megnövelve változtatható akusztikai környezet teremthető meg. Jovánovics György plasztikái nemcsak díszítik a nézőteret, hanem a kifogástalan hangzásminőséghez is hozzájárulnak.

A csúcstechnológiájú audiovizuális rendszer alkalmas különleges fényhatások elérésére, hangfelvételekre és filmvetítésekre. A teremhez kapcsolódó stúdiókban CD- és DVD-kiadványok számára professzionális felvételek is készíthetők.

2006 tavaszán a hangszerek „királynője", az orgona is beköltözött a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. A páratlan tulajdonságokkal rendelkező, 92 regiszteres, 5 manuálos szimfonikus orgona tizenhárom hónapig tartó megépítésében hatvan szakember vett részt. A legnagyobb sípokat a világon egyedülálló módon már a koncertterem építési stádiumában felállították. A legjobb anyagok felhasználásával épített hangszer megfelel a legszigorúbb garanciális feltételeknek, hangzásstabilitását a tíz hónapos intonáció, valamint a külön e célból tervezett és beépített orgona-klímaberendezés biztosítja.